Certifikace zpracovatelského řetězce

FSC certifikace zpracovatelského řetězce (označovaná také jako CoC certifikace) představuje důvěryhodný a nezávislý nástroj pro garanci environmentálně a sociálně odpovědného původu dřevěných výrobků.

a pair of wood industry workers standing between two piles of cut wood
iStock.com / agnormark

CoC Certifikace

FSC certifikace zpracovatelského řetězce ověřuje to, že FSC certifikovaná surovina nebyla při cestě zpracovatelským řetězcem smíchána s necertifikovaným a nekontrolovaným materiálem.

Pro získání FSC certifikátu CoC je nutné, aby firma splňovala podmínky stanovené standardem FSC-STD-40-004 pro zpracovatelský řetězec.

V září vstoupila v platnost nová aktualizovaná verze CoC standardu FSC-STD-40-004 v3-1, která je momentálně v přechodném období (tzn., že se již certifikované podniky můžou dočasně řídit starší i novější verzí). Více informací o nové verzi standardu naleznete v samostatném informačním článku.

CoC certifikát je dostupný pro všechny organizace všech druhů a velikostí. Běžný je tzv. multi-site certifikát, který lze využívat např. při více pobočkách jedné organizace (včetně nadnárodních), nebo skupinový certifikát, ve kterém se může spojit více organizací dohromady a snížit tak své finanční a administrativní náklady na provoz certifikátu.