Mezinárodní ústředí FSC letos v květnu oznámilo spuštění pilotního programu určeného pro vysoce rizikové oblasti, který bude využívat k ověřování pravosti FSC prohlášení technologii takzvaného FSC Blockchainu. Jedná se o nejnovější inovaci, od které si FSC slibuje, že zásadně zjednoduší a zpřesní vystopování cesty, kterou FSC certifikované dřevo urazí z lesa, kde bylo vytěženo až k zákazníkům ve formě finálního výrobku.

Blockchain je v poslední době velmi populární především díky kryptoměnám, které jsou na využívání této technologie přímo založené. Jak však tento systém funguje? A jak může pomoci zajistit větší integritu FSC zpracovatelského řetězce?

a metaphorical blockchain picture

Digitální účetní kniha

Blockchain představuje digitální záznamovou platformu, která zapisuje jednotlivé transakce do digitální účetní knihy, jejíž obsah nemůže být po jeho zapsání změněn. Všechny transakce jsou v účetní knize zaznamenány ve formě řetězce datových bloků, jejichž pravost je před zapsáním do účetní knihy ověřována protokolem, který kontroluje pravost transakce u obou stran, které ji provádějí. Na rozdíl od veřejných blockchainů, které využívají například kryptoměny, mají privátní blockchainy (jako je i FSC Blockchain) možnost omezit přístup do systému pouze konkrétním uživatelům, kterým přístup do systému udělil jeho správce (v tomto případě FSC).

Stejně jako další dodavatelské řetězce je i ten s dřevní surovinou založený na papírové dokumentaci, fakturách, dodacích listinách a dalších dokumentech. U systémů založených na papírové administrativě ale vždy existuje určité riziko toho, že dokumenty mohou být falšovány nebo pozměněny. Blockchain má potenciál změnit to, jakým způsobem jsou v rámci dodavatelského řetězce FSC ověřovány jednotlivé transakce tím, že papírovou dokumentaci nahradí zabezpečeným systémem, ve kterém můžou operovat a provádět ověřené a zpětně vystopovatelné transakce pouze uživatelé, kterým do systému udělilo přístup samo FSC.

Další výhodou blockchainu je, že umožňuje uživatelům provádět transakce s libovolnou protistranou bez obavy z neznalosti kompletního dodavatelského řetězce, kterým konkrétní materiál putuje. Zpracovatelské společnosti většinou velmi dobře znají své přímé dodavatele, nicméně často už nemají tolik informací o partnerech, se kterými jejich dodavatelé spolupracují. Blockchain ale umožňuje vystopovat původ jakéhokoli certifikovaného výrobku či suroviny přes jednotlivé články dodavatelského řetězce až k jeho zdroji a ověřit tak pravost jeho FSC prohlášení. To vše bez toho, aby bylo s jeho pomocí možné dodatečně identifikovat například podnikatelské nebo dodavatelské vztahy, které jednotlivé společnosti chtějí zachovat jako důvěrné.

Již brzy?

Vzhledem k tomu, že FSC certifikované společnosti jsou povinny již dnes vést pravidelně aktualizované záznamy o pohybu svého certifikovaného materiálu, případná implementace blockchainu do systému FSC by měla být poměrně bezproblémová. Proto FSC letos spustilo beta-testování této technologie, které bude probíhat až do letošního října. Pro účast na testu bude oslovena vybraná skupina firem, které podnikají ve vysoce rizikových regionech.

Cílem pilotního programu je demonstrovat funkčnost blockchainového systému v rámci dodavatelského řetězce FSC a jeho schopnost od základu přetransformovat ověřování správnosti transakcí. Důležité je také ověřit si, zda jsou jednotliví držitelé certifikátu schopni spolehlivě dodávat do systému požadované informace, popřípadě identifikovat jaké funkce v systému chybí. Všechny tyto informace budou zásadní pro přípravu jeho finální verze, kterou FSC plánuje v budoucnu vyvinout a zakomponovat do svého systému.

Více informací o blockchainu

-    Poslechněte si nejnovější díl podcastu FSC Forest for the Future, ve kterém je technologie blockchainu představena. Apple Podcasts | Castbox | Google Podcasts | Podtail
-    Chcete se zapojit do testování blockchainu nebo poskytnout zpětnou vazbu? Rádi si poslechneme, co si o nové technologii myslíte, popřípadě vás zařadíme do testování. Prosíme vyplňte registrační formulář

a logo of Czech Ministry of environment

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí.

Informace nemusí vyjadřovat stanovisko MŽP.