Cílem FSC je zajistit, aby z účasti na certifikaci a rostoucím trhu s uhlíkem měli prospěch domorodí obyvatelé, ale také drobní vlastníci a správci lesů.

gabonese tropical forest

(Šarm aš-Šajch, Egypt, 12. listopadu 2022) - Generální ředitel FSC Kim Carstensen dnes na konferenci OSN o změně klimatu v roce 2022 (COP27) oficiálně zahájil činnost Koalice FSC pro klima jako nového fóra, které sdružuje klíčové zúčastněné strany v boji proti změně klimatu.

Klimatická koalice FSC bude platformou pro partnerství více sektorů při vytváření a testování klimatických řešení, která mají svůj původ v lesích. Cílem této iniciativy je proměnit nápady v činy tím, že se spojí partneři, kteří by spolu jinak nekomunikovali, aby společně zdokonalovali a pilotovali různé projekty. Ve skupině budou zastoupeny perspektivy z různých míst hodnotového řetězce - tvůrci projektů, korporace, investoři, uhlíkové standardy, zástupci původních obyvatel, ekologické skupiny a výzkumné orgány.

Kim Carstensen při úvahách o potřebě partnerství uvedl: "FSC má více než 26 let zkušeností jako svolávací orgán. Nyní je využijme k tomu, abychom zajistili, že lesy budou začleněny do opatření v oblasti klimatu způsobem, který bude prospěšný pro správce lesů. A k tomu potřebujeme partnery."

Ke Carstensenovi se na pódiu připojili vysocí představitelé některých prvních členů klimatické koalice FSC: Ikea a SIG, neziskové organizace Forest Trends, realizátora projektu South Pole a také držitelů uhlíkových standardů Verra a Gold Standard.

Marco Magini, ředitel klimatických projektů ve společnosti South Pole, vyjádřil jejich nadšení pro tuto iniciativu: "Taková spolupráce umožňuje otevřené a upřímné rozhovory o tom, co funguje a co ne, což nám všem umožňuje rychleji se učit. Jsme již dávno v tzv. 'desetiletí akce' a nemůžeme si prostě dovolit, aby se každý snažil přijít na řešení klimatu založená na lesnictví sám. Musíme spolupracovat, abychom měli skutečný dopad na klima, a musíme jednat rychle, nejlépe ještě dnes."

Řešení založená na přírodě (NBS) byla hlavním tématem letošní konference COP27, přičemž panuje stále větší shoda na tom, že lesy mají svou roli, zejména v probíhající diskusi o započítávání uhlíku. Stephen Donofrio, výkonný ředitel iniciativ Forest Trends Ecosystem Marketplace a Supply Change, se při úvahách o nejnovějších trendech podělil o následující: "Na dobrovolných trzích s uhlíkem jsme viděli, že klima je návnada a vedlejší přínosy jsou háček, pokud jde o zvyšování poptávky a ceny placené za kredit. Naše údaje trvale ukazují, že trh upřednostňuje projekty s uhlíkovými kredity, které jsou bohaté na sociální, biologickou rozmanitost, vodu a další environmentální atributy."

Řešení složitosti certifikace, uhlíkového účetnictví, uhlíkových kreditů a uhlíkových práv bude prvním velkým tématem pro klimatickou koalici FSC, která se začne formálně scházet na začátku roku 2023.

Pro více informací o FSC Climate Coalition se obraťte na Theresu Keith (t.keith@fsc.org).

a logo of Czech Ministry of environment

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí.

Informace nemusí vyjadřovat stanovisko MŽP.